Het Verzuim Proces
1. Ziekmelding
De eerste ziektedag. Zorg er voor dat jij, je ziek meldt zoals afgesproken in het verzuimprotocol van jouw werkgever.
2. Melding Arbodienst
Je werkgever meldt je ziek bij de Arbodienst en/of bedrijfsarts. Zij gaan ervoor zorgen dat je een oproep krijgt voor een consult bij de bedrijfsarts.
3. Eerste afspraak Bedrijfsarts
Je krijgt een uitnodiging om bij de bedrijfsarts op consult te komen. De bedrijfsarts zal beoordelen of je belastbaar bent voor werk of re-integratie.
4. Probleemanalyse
Deze dient uiterlijk 6 weken na jouw ziekmelding te worden opgesteld door een bedrijfsarts.
5. Re-integratie verslag
Vanaf de 6e verzuim week is de werkgever verplicht om samen met de werknemer een re-integratie verslag te maken.
6. Casemanager aanstellen
De casemanager is verantwoordelijk voor het bewaken van de voortgang van het re-integratieproces en het nemen van de juiste stappen zodat de werknemer duurzaam en adequaat het werk kan hervatten.
7. Plan van Aanpak opstellen
Deze dient uiterlijk binnen 8 weken na jouw ziekmelding te worden opgesteld of binnen 2 weken na de Probleemanalyse. Dit doe jij samen met je werkgever of Casemanager.
8. Afspraken bedrijfsarts
Gedurende het verzuim ga je periodiek naar de bedrijfsarts. Minimaal één keer per zes weken. Je krijgt hier een uitnodiging voor.
9. Bijstellen Plan van Aanpak
Minimaal elke 4 tot 6 weken evalueer jij samen met je werkgever het Plan van Aanpak. Nieuwe afspraken leggen jullie vast in een Bijstelling Plan van Aanpak formulier.
10. Ziekmelding bij UWV
In de 42e week van je verzuim, geeft jouw werkgever de ziekmelding door aan het UWV.
11. Functionele Mogelijkheden Lijst
Deze dient uiterlijk voor aanvang van het tweede ziektejaar te worden opgesteld door de bedrijfsarts. Indien de re-integratie er om vraagt kan dit eerder plaats vinden.
12. Arbeidskundig onderzoek
Vind uiterlijk plaats in de aanvang van het tweede ziektejaar. Indien de re-integratie er om vraagt kan dit eerder plaatsvinden.
13. Eerste Jaar Evaluatie
Uiterlijk voor de aanvang van het tweede ziektejaar hou jij samen met jouw werkgever en/of Casemanager een Eerste Jaar Evaluatie.
14. Tweede Spoor
Spoor 2 start wanneer er duidelijk is dat jij niet terug kan naar je eigen functie en geen andere passende functie bij jouw werkgever beschikbaar is.
15. Addendum AD
Alleen als er wijzigingen zijn m.b.t. jouw gezondheidssituatie of jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
16. Actueel Oordeel
Deze ontvang je 2 weken voor de WIA aanvraag van de Bedrijfsarts of Arbodienst.
17. Medische Informatie
Deze ontvang je 2 weken voor de WIA aanvraag of eerder indien bedrijfsarts dit nodig acht m.b.t. re-integratieadvies.
18. Eind Evaluatie
2 Weken voor de WIA aanvraag hou jij met de werkgever een eind evaluatie. Ook dit leggen jullie vast voor in het re-integratieverslag
19. WIA Aanvraag
Je krijgt in week 88 van het verzuim een brief van het UWV om de WIA aanvraag te doen. Je moet deze zelf aanvragen via de website van het UWV.
20. Re-integratie verslag aanleveren bij UWV
Lever jouw WIA-documenten direct aan nadat je het WIA-aanvraagformulier heeft verstuurd. Zo is de WIA-aanvraag op tijd en volledig.
21. WIA beoordeling
Binnen 8 weken na jouw aanvraag probeert het UWV een beslissing nemen of je in aanmerking komt voor een WIA-uitkering.
22. WIA beschikking
De definitieve beslissing van UWV of je recht hebt op een WIA uitkering of WW uitkering.
23. Einde Wachttijd
Wanneer de definitieve WIA beschikking is gegeven door het UWV, vervalt na 2 jaar (104 weken) arbeidsongeschiktheid de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever.
24. Voorschot WIA-uitkering
Wanneer het UWV niet tijdig een beslissing neemt over je uitkeringsaanvraag, kun je in sommige gevallen een voorschot aanvragen.
Ziek maar toch aan het werk
Ziek zijn betekent niet altijd dat je volledig arbeidsongeschikt bent.
Het is vaak mogelijk om in aangepaste vorm aan het werk te blijven. Bijvoorbeeld door taken uit te voeren die minder belastend zijn voor je gezondheid of door flexibele werktijden af te spreken. Het is belangrijk om te kijken naar wat je nog wel kunt en niet alleen naar wat niet meer lukt. Een bedrijfsarts, arbeidsdeskundige of jobcoach kan je helpen om je mogelijkheden en beperkingen in kaart te brengen. Op basis hiervan kan worden gekeken naar passend werk en welke aanpassingen er nodig zijn om het werk mogelijk te maken.
Het is belangrijk om te onthouden dat jouw eigen instelling en motivatie een belangrijke factor zijn voor een succesvolle re-integratie. Als je openstaat voor nieuwe mogelijkheden en actief meewerkt aan je herstel en re-integratie, vergroot je de kans op een succesvolle terugkeer naar werk. Dus wees niet bang om hulp te vragen en blijf positief over de mogelijkheden die er zijn. Samen kunnen we werken aan een succesvolle re-integratie.
tips voor jouw re-integratie
Verzuim Interventie Rollen
Klik voor meer uitleg op de verschillende rollen