Onbegrepen voelen tijdens ziekte

Vannity • 25 april 2023

Onbegrepen voelen tijdens ziekte.

Tijdens ziekte kan het voorkomen dat iemand zich onbegrepen voelt, zelfs als er goede medische zorg en ondersteuning beschikbaar is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals onduidelijke of tegenstrijdige diagnoses, gebrek aan begrip van de omgeving, of gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Mensen kunnen zich onbegrepen voelen door familie, vrienden, collega's, zorgverleners en werkgevers.

Het gevoel van onbegrepen zijn kan leiden tot frustratie, stress en depressie, en kan het herstelproces bemoeilijken. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar manieren om deze gevoelens te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door open te communiceren over gevoelens en behoeften, en door te zoeken naar steun bij vrienden, familie en professionele zorgverleners. Het kan ook helpen om meer kennis te verzamelen over de ziekte en behandeling, zodat iemand beter in staat is om voor zichzelf op te komen en de regie over het eigen herstel te behouden.


  1. Communicatie: Open en eerlijke communicatie is belangrijk. Praat met familie, vrienden, collega's en zorgverleners over jouw ziekte en hoe het voelt om ziek te zijn. Leg uit wat je nodig hebt en vraag om steun en begrip.
  2. Kennis: Verzamel zoveel mogelijk informatie over jouw ziekte en behandeling. Dit kan helpen om de symptomen en gevolgen beter te begrijpen en om de regie over jouw eigen herstel te behouden.
  3. Empowerment: Wees proactief in het beheren van jouw eigen gezondheid en herstelproces. Vraag om een behandelplan en zorg dat je betrokken bent bij de beslissingen over jouw behandeling.
  4. Zelfzorg: Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens ziekte. Luister naar jouw lichaam en neem voldoende rust. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en ontspanning.
  5. Steun: Zoek steun bij familie, vrienden en professionele zorgverleners. Praat over jouw gevoelens en behoeften en vraag om hulp wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat.


Door deze tips in acht te nemen, kun je jouw gevoel van onbegrepen zijn tijdens ziekte verminderen en beter in staat zijn om voor jezelf op te komen en de regie over jouw eigen herstel te behouden.


Heb je nog vragen, neem contact op.

door Eva 29 februari 2024
Een vertrouwenspersoon is iemand die binnen een organisatie fungeert als aanspreekpunt voor medewerkers met problemen, klachten of vragen. Het doel van een vertrouwenspersoon is om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers vrijuit kunnen praten over hun zorgen en uitdagingen. Het is een wettelijke verplichting voor werkgevers om een vertrouwenspersoon te hebben binnen de organisatie en het draagt bij aan een gezonde werkomgeving waarin iedereen zich veilig voelt om openlijk te praten. Ten eerste biedt een (externe) vertrouwenspersoon neutraliteit en onpartijdigheid. Omdat zij geen direct belang hebben bij de organisatie, kunnen zij objectief luisteren naar de medewerker en advies geven dat in het belang van de medewerker staat. Daarnaast biedt een externe vertrouwenspersoon anonimiteit. Medewerkers kunnen openlijk spreken zonder angst voor repercussies of negatieve gevolgen voor hun carrière. Dit bevordert het vertrouwen en moedigt medewerkers aan om problemen tijdig aan te pakken. Tot slot kan een externe vertrouwenspersoon expertise bieden op specifieke gebieden, zoals het doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij het helpen van medewerkers die te maken hebben met complexe situaties. Wat is de rol van vertrouwenspersonen in andere contexten, zoals scholen, sportverenigingen of gemeenschappen? Ze fungeren als een veilige haven voor mensen die behoefte hebben aan ondersteuning, begeleiding of advies. In scholen zijn vertrouwenspersonen essentieel om leerlingen en docenten te helpen bij het omgaan met persoonlijke problemen, zoals pestgedrag, discriminatie of misbruik. Ze bieden een vertrouwde omgeving waarin leerlingen zich vrij voelen om hun zorgen te delen en zoeken naar oplossingen. In sportverenigingen spelen vertrouwenspersonen een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van alle leden. Ze fungeren als aanspreekpunt voor slachtoffers van intimidatie, geweld of misbruik en helpen bij het doorverwijzen naar de juiste instanties. In gemeenschappen vervullen vertrouwenspersonen een vergelijkbare functie. Ze bieden steun aan individuen die te maken hebben met problematische situaties zoals huiselijk geweld, verslaving of psychische problemen. Vertrouwenspersonen kunnen ook informatie verstrekken over beschikbare hulpbronnen en diensten binnen de gemeenschap.
door Vannity 29 februari 2024
Een deskundigenoordeel kan bij het UWV worden aangevraagd wanneer er een verschil van mening is tussen de betrokken partijen over bijvoorbeeld; de gezondheidstoestand van de verzuimende medewerker de belastbaarheid van de medewerker in het werk de noodzaak van medische behandeling de duur van de arbeidsongeschiktheid de mate van arbeidsongeschiktheid de oppassendheid van het aangeboden werk Het oordeel is niet bindend, maar wordt wel vaak als waardevol gezien om een geschil op te lossen. Hier kan geen bezwaar op worden gemaakt of rechten aan worden ontleend. Gedurende de procedure van het aanvragen van een deskundig oordeel, blijft het reeds bestaande re-integratieadvies van kracht. Dit betekent dat je nog steeds verantwoordelijk bent voor het opvolgen van dit advies en het nakomen van de afspraken die hierover gemaakt zijn met je werkgever en/of de arbodienst. Een deskundig oordeel kan worden aangevraagd door de werkgever of door de werknemer bij het UWV. Het kan ook worden aangevraagd door een rechterlijke instantie om een geschil te beslechten. Er zitten kosten aan verbonden, deze kun je terugvinden op de website van het UWV .
door Vannity 24 april 2023
Een piekerkwartier is een korte periode van 15 minuten waarin je bewust de tijd neemt om te piekeren. In plaats van de hele dag door te piekeren en daardoor niet meer productief te zijn, kan een piekerkwartier helpen om je gedachten te ordenen en je hoofd leeg te maken. Tijdens een piekerkwartier kun je alle gedachten die je dwarszitten opschrijven, zonder jezelf te onderbreken of af te leiden. Je kunt ook nadenken over mogelijke oplossingen voor problemen die je bezighouden. Het is belangrijk om jezelf tijdens deze 15 minuten volledig te focussen op je gedachten, zonder jezelf af te leiden door bijvoorbeeld je telefoon te checken. Na het piekerkwartier kun je je gedachten laten rusten en weer verder gaan met je dagelijkse activiteiten. Door een vast moment te kiezen voor het piekerkwartier, kun je voorkomen dat je de hele dag door aan het piekeren bent en daardoor niet meer productief bent. Het kan ook helpen om beter te slapen, omdat je je gedachten niet de hele nacht meeneemt. Een piekerkwartier kan ook goed werken in combinatie met meditatie of ontspanningsoefeningen. Zo kun je na het piekerkwartier bijvoorbeeld een korte meditatie doen om je gedachten te laten rusten en jezelf te ontspannen.  Kortom, een piekerkwartier kan een effectieve manier zijn om je gedachten te ordenen en meer rust in je hoofd te krijgen. Het kan helpen om productiever te zijn en beter te slapen. Probeer het eens uit en kijk of het voor jou werkt!
Meer